Revista Suma N. 79

Ha arribat a l’escola el número de juliol de 2015 de la revista de la “Federación Española de Sociedades de Profesores de Matemáticas” (FESPM). Com en cada número d’aquesta revista, hi ha uns quants articles molt interessants, entre ells en destaquem un parell que poden interessar a alguns mestres de la nostra escola:

  • He trobat molt interessant l’article de Félix Martínez de la Rosa titulat “Esquemas conceptuales de los estudiantes en relación con algunas características de las funciones” que tracta de l’aprenentatge de conceptes que només tractem tangencialment a l’ESO: els extrems relatius, la concavitat, els punts d’inflexió… però és justament aquest fet el que dóna més interès a aquesta lectura perquè com deia Paulo Freire en la primera de les “Cartas a quien pretende enseñar” qui s’atreveix a ensenyar no ha de deixar d’aprendre.
  • Habitualment no us destaco articles de la secció dedicada a Primària: “Ell@s tienen la palabra” que hi escriu des de fa un parell d’anys el @PuntMat. Avui ho faig perquè la revista ha donat permís als autors per penjar en els seus blogs, des d’ara en endavant, els seus articles. L’article d’aquest número es titula “Manipular, representar y describir figuras planas“.

A tall de reclam per la lectura d’aquest article us ensenyo algunes de les imatges que trobo engrescadores:

imagen 7Amb les 4 peces que s’obtenen dividint un quadrat com es veu a la imatge es poden obtenir cinc altres paral·lelograms diferents!

Imagen 3.pngEn un geoplà de 2×2 només es pot representar 1 triangle rectangle, en un geoplà de 3×3 es poden representar 4 triangles rectangles diferents i en el de 4×4 se’n poden representar 9. Seria lògic conjecturar que en el de 5×5 es podrien representar 16 triangles rectangles diferents, però la veritat es que se’n poden representar 17! A la imatge se’n veuen 15 d’ells: quins serien els altres dos?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s