El suro de Matemàtiques: octubre

Ahir vam renovar el suro que té assignat el departament de Matemàtiques. Aquest any dedicarem aquest espai a exposar mensualment un parell de segells matemàtics.

octubrePer al segon mes d’aquest curs 2015-2016 hem triat dos segells:

  • el primer emès al setembre de 1983 per la República Democràtica Alemanya per commemorar el segon centenari de la mort de Leonhard Euler, un dels matemàtics més brillants de la història i el més important del segle XVIII. Al mig del segell es veu la seva fórmula per relacionar el nombre de cares (f per “Flächen”), arestes (k per “Kanten”) i vèrtexs (e per “Ecken”) d’un poliedre convex. En la imatge apareix un icosaedre, com a exemple de poliedre, que té 20 cares, 30 arestes i 12 vèrtexs (12-30+20=2)
  • el segon, emès a l’any 1987 per celebrar el centenari del naixement del famós arquitecte i decorador nascut a Suïssa, Charles Édouard Jeanneret-Gris, més conegut com a Le Corbussier. En la seva obra hi ha reiterades referències a proporcions àurees, o sigui proporcions aproximades al nombre 1,618033988… “el nombre d’or” i en la imatge es veu una espiral de Fibonacci la qual s’obté dibuixant quarts de circumferència sobre un entramat de quadrats de costats: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21… una successió de nombres en que cada element es suma dels dos anteriors (la proporció entre dos nombres consecutius d’aquesta successió s’apropa indefinidament al nombre d’or).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s