Nicolas de Cusa

Nicolau de Cusa (1401-1464) va arribar a ser cardenal de l’església catòlica. Va ser un conegut filòsof i teòleg alemany i va fer servir molts arguments matemàtics en la seva obra. Va estudiar dret canònic a la universitat de Pàdua, on va conèixer els últims descobriments en matemàtiques i astronomia. Després va estudiar a la universitat de Colònia, on va conèixer l’obra de Ramon Llull, entre d’altres. Va treballar com a enviat papal en diferents missions diplomàtiques i va ser nomenat cardenal en reconeixement del seu treball.
Nicholas_of_CusaEl seu primer treball publicat es titula De docta ignorantia, en el qual argumenta la naturalesa incompleta del coneixement humà sobre l’univers. Relaciona la cerca de la veritat amb la quadratura del cercle. S’interessava també per la geometria i la lògica i va escriure sobre el concepte d’infinitat. Veia el cercle com a límit dels polígons regulars i explicava en els seus escrits teològics que inscriure polígons en un cercle era com conèixer la veritat: pots inscriure polígons amb moltes arestes, però mai s’arriba a ocupar tota l’àrea del cercle. Igualment, l’home mai no podrà conèixer la veritat completament. Va dir “El que no sigui veritat no pot mesurar la veritat de manera precisa … l’intel·lecte és a la veritat com un polígon inscrit al cercle en què l’inscrivim …”  Va interessar-se per l’astronomia i va proposar que la terra es movia al voltant del sol i que l’espai era infinit. Les seves idees van ser importants per a Bruno i Kepler en segles posteriors.

Teologia, matemàtiques, filosofia, ciència, art, medicina – cap camp d’investigació li era aliè al gran humanista, que va fer de pont entre l’Europa medieval i l’Europa renaixentista. Ell, no obstant això, es definia com aquell qui era conscient de la seva ignorància.

La quadratura del cercle va ser un dels tres grans  problemes de la geometria clàssica dels grecs. Aquest vídeo explica breument la història del problema i quan va ser resolt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s