Revista SUMA Núm. 73

Ha arribat a l’escola el número de juliol de la revista de la “Federació Española de Sociedades de Profesores de Matemáticas” que està celebrant aquests dies el seu 25è aniversari.

Podeu trobar l’índex d’aquesta revista aquí i segurament veureu que hi ha uns quants articles molt interessants. En aquesta entrada voldria destacar un d’ells per la immediatesa d’aplicació que m’ha suggerit la seva lectura.

Es tracta de l’article “Juegos de azar” escrit pel “Grupo Alquerque de Sevilla”, hi trobareu moltes propostes de jocs, en descriuré dues:

  • “Tableros a elegir”

Es necessiten dos daus i taulers com els de la imatge. Es fa un sorteig per decidir l’ordre de joc, cada jugador tria el seu tauler sabent que en llançar dos daus s’anotarà un punt cada cop que la suma dels dos daus no sigui un nombre del seu tauler i que guanyarà qui tingui més punts.

2013-10-26 09.52.06En el cas dels taulers de la imatge (els alumnes en poden dissenyar d’altres) la probabilitat d’anotar-se un punt amb els taulers blau o vermell és d’un terç però amb el tauler verd és lleugerament menor (11/36).

  • “Tres ruletas”

Es necessiten dos daus i tres baldufes com les de la imatge. Juguen dues persones i es fa un sorteig per decidir qui tria primer la baldufa amb la que jugarà (fonamental perquè en analitzar el joc es veurà que té avantatge el que tria baldufa en segon terme). Després de que cada jugador té la seva baldufa, la fa girar,  s’anotarà un punt qui obtingui el nombre més gran i guanyarà qui tingui més punts.

2013-10-26 09.54.34.jpg

Si fem tres taules de doble entrada, cadascuna per representar els esdeveniments possibles en enfrontar-se dues de les baldufes, veiem que la baldufa 1 guanya a la 3 en el 56% dels casos i que la 2 guanya a la 1 (i la 3 a la 2) en el 66% dels casos. O sigui que si perdem en el sorteig del torn de tria, sabent que l’altre jugador pot triar una baldufa que tingui una probabilitat de guanyar-nos superior al 50%, millor triar la baldufa 1 ja que la probabilitat de que guanyi la 3 és “a penes” 56%.

Casualment l’article d’aquest número en la secció que escriu habitualment el PuntMat en aquesta revista  també tracta de Probabilitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s