Mersenne, el Facebook del segle XVII

Aquesta és la primera entrada d’una sèrie sobre la relació entre les matemàtiques i la teologia. Arran de l’elecció de noms per a les aules de secundària, i en concret, del nom de Ramon Llull per a una de les aules de 4rt d’ESO, he tornat a pensar en la relació entre les matemàtiques i la teologia. Al temps dels grecs hi havia un fort lligam entre les matemàtiques i la filosofia; amb la cristianització d’Europa la teologia s’incorpora als camps de coneixement i durant segles les tres disciplines van tenir molta connexió. Al segle XVIII les matemàtiques tenien poc a veure amb la teologia, però seguien estant molt lligades a la filosofia fins al segle vint.

Vull centrar-me en aquells matemàtics que eren alhora teòlegs i filòsofs, i he escollit el Marin Mersenne per a la primera entrada.

Marin_Mersenne

commons.wikimedia.org

Mersenne (1588-1648) va fer contribucions a la teoria de nombres, l’estudi de l’acústica i el pèndul. Però, serà recordat sobretot pel seu paper en la difusió dels idees científics dels principis del segle XVII. Monge de l’Ordre paulí dels Mínims, va poder dedicar el seu temps a l’estudi, i sobretot, va fer de missatger de molts dels grans científics i matemàtics europeus del seu temps.

A la seva època la majoria dels científics treballaven sols, i els era difícil compartir el treball i idees amb altres. Mersenne va crear els mitjans per difondre els diferents treballs entre la comunitat científica. El podríem considerar com el precursor d’una mena de Facebook per a científics. Va rebre treballs de molts científics de renom, els va copiar i reenviar a altres que treballaven en els mateixos camps. Es conserven moltes cartes de Mersenne o d’altres enviades a ell. Si un científic volia saber l’opinió d’un altre enviava una carta a Mersenne demanant-li que escrivís a l’altre amb la seva peticions.  Va fer reunions a París de científics i matemàtics que estaven de visita i així va posar en contacte persones que fins ara treballaven en solitari. Entre els seus contactes trobem alguns dels personatges claus en el desenvolupament de les ciències i les matemàtiques: Galileo, Fermat, Desargues, Descartes, Huygens, Torricelli i Pascal.

Realment és un exemple de generositat i del treball cooperatiu.

Era un home molt religiós que no veia cap incompatibilitat entre creure en Déu i ser científic. De fet, estava convençut que l’estudi de la ciència anava de la mà de l’estudi de Déu i que les matemàtiques eren fonamentals per a la ciència. Va ser un gran defensor de Descartes i Galileo quan l’Església a Roma els qüestionava, i fins i tot, en el cas de Galileo, condemnava els seus descobriments.

MersennePrimeStamp

commons.wikimedia.org

Per acabar, tornem a la teoria de nombres. Mersenne, com molts altres matemàtics des dels grecs, tenia gran interès en els nombres primers. Va estudiar els nombres amb la forma 2p – 1 quan p és un nombre primer, i en el seu honor anomenem primers de Mersenne a tots els nombres primers que poden ser expressats així.

Aquests nombres també tenen relació amb els nombres perfectes (els nombres perfectes són aquells que coincideixen amb la suma dels seus divisors propis i si n és un primer de Mersenne es pot provar que n(n+1)/2 és un nombre perfecte).

En l’actualitat, entre els misteris sense resoldre dins del camp de la teoria de nombres, s’estudia si un nombre perfecte pot ser senar o si hi ha un nombre infinit de nombres primers de Mersenne.

Us recomano aquest enllaç de Wolfram Mathworld per a més informació sobre aquests nombres tan interessants. I aquest curt documental sobre la vida i treball de Mersenne, inclou una demostració gràfica de com trobar l’àrea sota l’arc d’un cicloide, una de les curves que Mersenne va estudiar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s